2013 m. gegužės 8 d.

Sicilija

Jeigu dalyvausit Kas laimės milijoną ir paskutinis klausimas bus populiariausia 2013 m. pavasario lietuvių atostogų vieta, jau galite šauti šampaną, nes atsakymas neabejotinai bus Sicilija. Ryanair'as šį pavasarį pasistengė ir atvėrė Kaunui dvi naujas kryptis - į Trapani, Sicilijoje ir Cagliari, Sardinijoje. Po tokios nesėkmingos pavasario pradžios labai norėjosi šiltos Italijos saulės. Ir vyno. Na, ir dar viso to gero, ko yra tik Italijoje.
Tačiau Sicilija, pasirodo, nėra tik Italija. Sicilija - tai Italija, Graikija, Tunisas, Prancūzija ir Ispanija viename. Dėl puikios geografinės pozicijos Viduržemio jūroje sala buvo okupuota ir perokupuota, užgrobta, užkariauta ir perstatyta. Visos istoriškai svarbios kultūros jaučiamos ne tik architektūroje, tačiau ir maiste, bendravime, net gamtoje. Man, kaip visiškų lygumų gyventojai, kalnai kalneliai padarė didžiausią įspūdį. Ir miestai, išsidėstę abipus tarpeklio, per kurį taip kasdieniškai eina keli tilteliai. Ir gatvės, prie kurių privažiavus paaiškėja, kad net ir su mažiausia mašinėle neprivažiuosi, nes gatvė - tai laiptai. Laiptai, kurie rangosi į visas puses, turi savo sankryžas ir posūkius. 
Suprantama, tik nusileidus, labiausiai į akis krito žaluma. Jei pamenat, balandžio viduryje pas mus dar buvo sniego. O čia žalia žalia, net akis skauda. Na, nors tiesa, vėliau sužinojom, kad žiema Sicilijoje irgi baigėsi tik kelios dienos iki mums atvykstant - iki tol lijo lietus, buvo apniukę ir nelabai šilta (na, nors italų šilumos supratimas toks savotiškas, jie ir prie +22 С vaikšto su kailinukais). 
Kadangi Sicilija garsėja vynais (okay, jie tik gal prieš dvidešimt metų ėmėsi veikti pasaulinėje vyno rinkoje), negalėjome neparagauti, t. y. neapsilankyti vyninėje. Nors vienas garsiausių Sicilijos gamintojų yra Planeta, tačiau pasirinkome kiek mažesnį, arčiau "namų" (vietos, kurioje gyvenome) esantį Feudo Arancio. Trumpa istorija (tikrai trumpa), turas po rūsį ir entuziastingo gido Andrea pasakojimas apie gaminamą vyną ir jo skirtumus. Vynuogynai ir vyninė prabangi, nors ir ne sezono metu, tačiau sutvarkyta, išpuošta gėlėmis. Manau neveltui sklinda gandas, kad prie jos išlaikymo prisideda Cosa Nostra. 
O šnekant apie mafiją... et, taip tikėjausi ją sutikti, deja, deja. Bjaurybės Palermo carabinieri matyt bus visus išgaudę. Tačiau siciliečiai stengiasi išnaudoti šį savo tautinį simbolį, todėl il Padrino ir kitokius mafijos atributus pamatysite suvenyrų parduotuvėlių vitrinose: pradedant magnetais, baigiant seilinukais. O ištaikę progą, galėsite ir Mafijai skirtą muziejų aplankyti. 
Aišku, važiuodamas į Italiją, tikiesi itališko vairavimo. Sicilijos vairavimo ypatumai pasižymi greičio ribojimo ženklais "10" ir "20" ten, kur pas mus būtų "40". Bet čia turbūt tuos skaičius reikia padauginti iš 10, nes patys italai tų ženklų nei mato, nei į juos reaguoja. Važiuoji sau 40 km/h greičio zonoje per tiltą su dviguba ištisine linija 90 km/h greičiu, o tave lenkia visi iki vieno automobiliai. Nes per lėtai važiuoji. Gatvės, kurios Lietuvoje tiktų tik dviračiams, Sicilijos miestuose yra beveik pagrindinės. Tačiau per aštuonias dienas saloje neteko matyti nei vienos avarijos. Taigi. Įspūdingai.
Kokia Italija be kavos, tad kavos buvo. Daug ir skanios. Paprastai un caffe normale arba un caffe lungo. Mažučiai lėlės puodukai, bet kava stipri ir kvapni. Ir tik vieną kartą užsisakiusi caffe lungo, gavau americano, taigi visus kitus kartus, tikriausiai neatrodžiau kaip turistė (nes italai turistams vietoj lungo paprastai ruošia americano... neva turistai kvaili ir nežino, kokia turi būti kava :D ).
Smagu būdavo pabusti ir kasryt išvysti tokį vaizdą: saulutė, mėlyna jūra, kaktusas ant stogo.
Apylinkės taip pat buvo viliojančios savo žaluma, kalniukais, gėlėmis ir avytėmis su skambaliukais, kuriais nuo pat ankstaus ryto skambindavo po langais. Aišku, ką joms daugiau veikti.
P. S. visko gali būti, kad artimiausiu metu čia pamatysite ir daugiau nuotraukų iš atostogų. Visko gali būti.

Sicilijos miestai:
Sciacca
Agrigento
Etna
Piazza Armerina
Taormina

7 komentarai:

  1. Tik tegul būna tų nuotraukų, o atostogų dar daugiau! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Žiūriu ir pavydžiu. Na ir man gal pavyks šiemet link ten ištrūkti. Kur kiti planai atostogauti? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai verta ten ištrūkti :) O kitų planų greitai nėra (na, spalį tik), čia tos kitos nuotraukos iš tų pačių atostogų, nes aš nuotraukų tai kiek daugokai parsivežiau :D

      Panaikinti
  3. Daugiau daugiau nuotrauku :)))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip smagu! O aš ir galvojau, kur pradingo Vita, kodėl nepapildo savo blogo, kurį taip mėsgtu skaityti ;D O pasirodo, Ji atostogavo ;D Tiesiog akys raibsta bežiūrint nuotraukas- toks neišpasakytas grožis!! :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Paulina :) Na, aš labiau tingėjau (pavadinkim tai neturėjau laiko) ką nors rašyti ar gaminti, tai todėl toks ilgas tylos periodas ir gavos :)

      Panaikinti
  5. Na aš kaip Italijos didžiausia fanė, pasilikau šiuos įrašus tai dienai, kai turėsiu pakankamai laiko pajusti tą itališką dvasią, nenorėjau tik šiaip perbėgti akim, ir štai ji atėjo. Oh my, tie kavos puodeliai :D Geriu savo pigią kavą dabar, iš didžiausio puodo, bet prisimenu tai dangiška eleksyrą, kurį kažkada ragavau Italijoj. O ir nuotraukos labai gražios.
    Ha, o vairavimo ypatumus teko patirti Sardinijoje prieš daug metų. Jiem ten jokie kelio ženklai neegzistuoja :D

    AtsakytiPanaikinti